Cheltuieli deductibile 50%

Creat de bogdy, Ianuarie 11, 2016, 02:09:29 AM

« precedentul - următorul »

bogdy

Buna, stie cineva cum se introduc in webgest chetuielile deductibile 50% ? Mai concret e vorba despre un autoturism care se foloseste atat in interes de servici cat si in interes personal si pentru care cheltuielile sunt deductibile doar 50%.
  •  

vios

       Daca esti microintreprindere , singura deductibilitate o ai in cazul in care achizitionezi case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune
       Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, baza impozabila asupra careia se aplica cota de 1, 2, 3% in functie de angajati (incepand cu 01.01.2016) o reprezinta totalul veniturilor trimestriale, din care:

a) se scad:
    veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
    veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
    veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
    veniturile din subventii;
    veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
    veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
    veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
    veniturile din diferente de curs valutar;
    veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
    valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii

b) si se adauga:
    valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
    in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
  •  

bogdy

intrebarea mea era practic daca am un bon de 100ron valoare cum se introduce in registrul de casa? la valoare intreaga sau la 50%. Am vorbit cu o contabila care mi-a dat o solutie care mie mi s-a parut ciudata, mai exact pe fiecate document sa scriu de mina 50%=50 ron pe fiecare document si in acte sa inregistrez doar 50% din valoare.
  •  

cios

#3
Probabil că e corect și cum a spus contabila, și aceasta este metoda cea mai simplă pentru înregistrat în orice aplicație. Dar cred că este corectă, pentru acest caz, și varianta plății întregii sume de către firmă - deci 100 ron introduși în registrul de casă - dar ținut cont la calculul impozitului de cei 50 care nu sunt deductibili, să nu se diminueze cu ei baza de impozitare.

Deocamdată în Webgest nu este făcută automat această separare. Pregătim pentru următorul update infrastructura pentru o astfel de posibilitate. Problema este mai complexă, existând diverse cote de deducere, la diverse cheltuieli, chiar și la venituri, precum și reguli diferite de tratare și a deductibilității tva-ului.

Dacă aveți un caz concret acum, și dacă în firmă au mai fost astfel de situații, ar trebui mers pe aceeași metodă și de data asta. Dacă se introduce(a) toată suma în casă, valorile nedeductibile respective trebuiesc calculate manual și la calcul impozit scăzută suma totală din cheltuieli.

Sunt binevenite și alte păreri.
  •