receptie factura pe mai multe bonuri fiscale

Creat de bogdy, Ianuarie 19, 2016, 09:44:47 AM

« precedentul - următorul »

bogdy

Se da cazul urmator: Ahizitionam materiale de la un furnizor pe bon de casa care se platesc pe loc. Factura se emite la final de luna pentru bonul(urile) de casa de pe luna in curs. Exista vre-o varianta de a lega factura de bonurile introduse anterior in reg. de casa?
  •  

cios

După cum scrie la carte, e cale ceva mai lungă. În momentul înregistrării facturii trebuie făcut storno la bonuri (ca valoare înregistrată în casă) și făcut o nouă plată cu aceeași sumă ca să stingă factura.

Asta înseamnă că la stocuri nu se mai umblă. Depinde și de ce destinație au bunurile astfel achiziționate, pe ce conturi intră la recepție sau direct la consum.

  •  

vios

#2
       Potrivit art. 155 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal si art. 1 alin. (2) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata agentii economici care vand (livreaza) bunuri sau presteaza servicii cu amanuntul catre populatie sunt obligati sa emita bon fiscal pentru livrarile/prestarile efectuate, fara a fi obligati sa emita factura, cu exceptia cazului in care beneficiarii (clientii) solicita acest lucru.
      In situatia in care clientii solicita eliberarea facturii, in aceasta nu este necesara mentionarea bunurilor livrate/serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data", dupa cum se precizeaza la pct. 72 alin. (2) din Normele metodologice a Codului fiscal date in aplicare pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal . In niciun caz nu se mai elibereaza chitanta.

     Potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal , persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Asadar, termenul limita pentru emiterea facturilor este cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare in cazul dat
  •  

bogdy

si in acest caz se introduce practic factura ca si factura de servcii dar din puntul meu de vedere nu prea pot sa imi dau seama cum se face stingerea acesteia.
  •  

cios


Stingerea facturii se face prin plata din casă, cum spuneam mai sus. Ca document pentru asta poți să pui de ex. o chitanță, care oricum va fi anulată ca valoare de cealaltă înregistrare, storno la totalul sumei de pe bonuri. Aceasta se face tot cu o chitanță, cu minus, și la explicație poți să scrii că se referă la acele bonuri. Ordinea introducerii celor două documente nu contează, important e că ele se anulează și nu vor afecta soldul din casă. Pentru conturi ar trebui ales cel folosit la introducerea bonurilor fiscale.

Asta, repet, dacă acele bonuri fiscale au fost înregistrate în zilele respective doar în registrul de casă, valoric, fără recepționare de la furnizor, ca stocuri. Dacă-i cu recepție, se complică lucrurile, trebuie stornate și acele mișcări.




  •  

bogdy

M-am lamurit pe deplin. Multumesc pentru explicatii si pentru rabdare...  :)
  •