Despre semnătura electronică

Creat de cios, Ianuarie 21, 2011, 08:56:50 PM

« precedentul - următorul »

cios

Semnătura electronică, sau digitală, este echivalentul semnăturii clasice, olografe ce se aplică pe hârtie, de data aceasta fiind vorba de aplicarea asupra unui document în format electronic. Semnătura însăși este un document electronic, ce poate fi integrat (vizual sau nu) în documentul semnat sau poate rămâne o entitate separată de acesta. Ea trebuie să asigure trei elemente doveditoare asupra documentului semnat:
- autenticitatea -  semnatarul este cel care a generat/semnat documentul.
- integritatea – conținutul documentului nu a fost modificat după momentul semnării.
- nonrepudierea – semnatarul nu poate nega faptul că el a semnat documentul.

Semnătura rezultă în urma aplicării asupra conținutului documentului a unui algoritm de criptare, pe baza unei chei private care-l identifică pe posesor, și constă întrun șir de caractere generat în funcție de conținutul din acel moment. Orice modificare ulterioară a documentului determină o invalidare a semnăturii. Validitatea se verifică cu ajutorul cheii publice, pusă la dispoziție de semnatar, împreună cu un certificat digital care atestă identitatea semnatarului și faptul că el este autorizat de o organizație de încredere – CA (Certificate Authority).

Respectând anumite standarde de utilizare și de păstrare a cheii private, semnătura digitală poate fi chiar mai sigură decât cea clasică. Prin tendința firească de dematerializare a documentelor, prin renunțarea tot mai mult la hârtii, importanța ei crește. Lucrurile vor fi și mai evidente pe măsură ce se vor adopta structuri standard pentru documente, care să poată fi prelucrate automat de calculator, atât la   generare cât și la primire, fără intervenție umană. Avantajele ar trebui să fie văzute atât de mediul   bussines, cât și de administrație sau cetățean. Va fi cu adevărat era digitală... Deocamdată, încă se pune accent pe forma vizuală a documentelor (pdf, pdf/A – pdf arhivabil) și mai puțin pe formatul de date interoperabile (care pot fi la fel de bine semnate și protejate).
  •