Citat din: cios din Octombrie 23, 2008, 12:38:40 PMCitatParerea mea este ca nu ar trebui sa existe ideea de "inchidere luna". Trebuie sa existe o posibilitate de a lucra pe datele dintr-o luna anterioara in cazul descoperirii unor greseli.
Sa luam un exemplu ! Suntem in octombrie 2008 si gasesc ca n-am introdus plata facturii de telefon din august 2007 . Pur si simplu sa pot intra pe registrul de casa din data respectivei chitante si sa o adaug ? Sa retiparesc registrul de casa din acea zi, ba si toate care urmeaza pana astazi, ca soldul s-a modificat !
Pana unde sa se permita modificari ?
Revenind la ideea de inchidere de luna, ea este impusa si de regulile fiscului, luna fiind o diviziune a perioadei fiscale, cu tot felul de raportari . Scaparile descoperite cu intarziere, stiu eu, se inregistreaza pe luna in curs, prin note contabile si declaratii rectificative !
Sunt perfect de acord. Dar dau un contra-exemplu (inspirat din realitate ): am introdus in luna august 2007 o factura de la furnizorul X srl. In luna octombrie 2008, in urma unui punctaj cu furnizorul respectiv, descopar ca de fapt factura provine de la furnizorul Y srl. O situatie de asemenea intalnita in practica este introducerea unei chitante de incasare de la un client cu o denumire similara celui corect. Exemplele pot continua. La astfel de modificari ma refer, care nu afecteaza situatia lunii din punct de vedere contabil.